Bigos cygański z papryką
Gotowanie to moje ulubione zajęcie, poza opieką nad synkiem oczywiście 😉 Lubię od czasu do czasu wypróbować nowe, gdzieś przypadkiem wyszukane przepisy, ten akurat znalazłam w jakiejś gazecie.Trochę czasochłonne jest smażenie tych małych kotlecików, ale smakuje całkiem nieźle, zawsze to coś innego niż tradycyjne codzienne obiady. Z tej porcji wychodzi spory gar jedzonka. Z tego co udało mi się zauważyć – to lepiej smakuje następnego dnia.
- 2 kg pieczarek
- 2 duże słoiki ogórków konserwowych
- 2 słoiki papryki marynowanej
- 10 cebul
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- 1 1/2 kg mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- 3 jajka
- sól, pieprz, cukier
- olej, mąka
Pieczarki pokroić na plasterki, podlać wodą i poddusić w rondlu na oleju. Ogórki pokroić na plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Dodać do pieczarek, dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Bułeczkę namoczyć, odcisnąć, wyrobić z mielonym mięsem i jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować klopsiki, obtaczać w mące, usmażyć.Dodać do bigosu razem z przecierem, przyprawić. Zagotować.
Tym co zdecydują się wypróbować, oczywiście polecam i życzę smacznego! Ja sama bigosik gotowałam z myślą o moim kochanym mężulku, ciekawe czy mu smakował?
Bigos taki sam, a jednak w smaku znacznie lepszy.