Gołąbki po cygańsku
- 0,5 kg kapusty
- 1 ¼ szklanki ryżu
- 2 cebule
- 1 szkl. kaszy manny
- 2-3 jajka
- 40 dkg mięsa mielonego
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
Kapustę drobno kroimy solimy. Wodę, którą puści odlewamy. Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy. Kapustę, ryż, jajka, kaszę, mięso i cebulkę doprawiamy i mieszamy jak na mielone. Formujemy gołąbki, obtaczamy w buce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, przykrywamy folią. Wlewamy około 1 ½ szklanki rosołku lub bulionu. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 1 godz. Podajemy z sosem pomidorowym.
O jakieś fajne nowy przepis na gołąbki. Ale wiedzę, ze znacznie łatwiejsze w przygotowaniu. Ciekawe jak smakują. Następnym razem wypróbuję.