Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Mar 22, 2015 w Dania główne, Kurczak, pieczarki, Szpinak | 0 komentarzy

Naleśniki  z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem zapiekane pod serem

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem zapiekane pod serem

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami dodatkowo zapiekane pod serem żółtym to pomysł nie tylko na obiad. Bardzo smaczne i sycące danie zdecydowanie do wypróbowania. Dzięki Asia za przepisik 😉

Z tej porcji farszu wyszło mi 13 naleśników.

Usmażyć naleśniki (na słono)

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 filety z kurczaka
  • opakowanie szpinaku (może być mrożony)
  • mała śmietana 18 %
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 cebula
  • 15 – 20 dkg sera żółtego

Filet oczyścić, pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle z dodatkiem kostki rosołowej. Wyjąć z patelni na miskę i ostudzić. Na tym samym maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki – dusić do momentu odparowania wody. Do pieczarek dodać kurczaka, chwilę smażyć razem po czym dodać szpinak i mieszać aż się połączy z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę, chwile dusić aż śmietana zredukuje się. Doprawić Vegetą i pieprzem wedle uznania. Na każdy naleśnik nałożyć porcje farszu i rozsmarować, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierz naleśników posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.