Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 1, 2015 w Dania główne | 0 komentarzy

Pierś z suszonymi pomidorami, mozzarellą z sosem bazyliowym

Pierś z suszonymi pomidorami, mozzarellą z sosem bazyliowym

Podobne danie jadłam w chełmskiej „Galerii smaków”. Pierś z kurczaka nadziana suszonymi pomidorami, polana sosem bazyliowy – który to najbardziej rozpieścił moje podniebienie, z dodatkiem zapiekanych „kopytek”. U mnie wersja kurczaka dodatkowo z serem mozzarella i zapiekane ziemniaki. Poszperałam na blogach, w komentarzach, pokombinowałam i jest 🙂 pyszny kremowo-bazyliowy sos… i soczysty kurczaczek z dodatkiem suszonych pomidorów i mozzarellą.

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 kulka sera mozzarella
  • suszone pomidory w zalewie
  • sól, pieprz
  • olej

Piersi z kurczaka przekroić na pół (bądź naciąć ostrym nożem w najgrubszej części tak aby powstały „kieszenie”), następnie delikatnie rozbić oraz przyprawić sola i pieprzem. Pomidory oraz mozzarellę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem –  wymieszać. Na rozbite piersi rozsmarować powstały farsz, zwinąć w roladkę ewentualnie złożyć w pół oraz spiąć wykałaczkami. Wypełnione nadzieniem piersi posmarować olejem z zalewy pomidorów. (Przed pieczeniem roladki można obsmażyć z obu stron, dla pewności, że mięsko w środku nie będzie surowe).

Olejem z zalewy posmarować również naczynie, w którym będziemy zapiekać roladki. Piersi ułożyć w naczyniu i piec przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Sos bazyliowy:

  • 1 duży pęczek bazylii lub 2 mniejsze
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • sczypta cukru, sól, pieprz

Oderwać listki bazylii i włożyć do rondelka. Dodać śmietanę 30 i zagotować na małej mocy palnika. Zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać przepołowiony ząbek czosnku oraz śmietaną 18, następnie wymieszać i chwilę pogotować – przed podaniem wyjąć czosnek.

Nadziewane piersi polać sosem bazyliowym podać np. z zapiekanymi ziemniakami czy ryżem i ulubioną surówką.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.