Placki po węgiersku
Bardzo pyszne i sycące danie. Trochę sporo czasu zajmuje przygotowanie go, ale podbije podniebienie nie jednego łasucha.
Gulasz:
- ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego (wg uznania)
- papryka czerwona
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 -15 dkg pieczarek
- zielony groszek (pół puszki)
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- papryka ostra
- pieprz
- mąka
- olej
Mięso pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące następnie podsmażyć na oleju (na rumiano ze wszystkich stron). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem.
Mięso przełożyć do garnka, do patelni wlać ok. pół szkl. wody, wypłukać tłuszcz i przelać do garnka z mięsem dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową – gotować. Dodać paprykę pokrojona w paski, następnie pieczarki pokrojone w plasterki, razem gotować do miękkości pod przykryciem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pół puszki zielonego groszku, przecier pomidorowy i doprawić do smaku wg. uznania. Całość zagęścić mąką.
Placki ziemniaczane:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajka, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki z bu stron.
Placki przełożyć na talerz, polać gulaszem.
Smacznego 🙂