Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 2, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Marynowana tilapia

Marynowana tilapia

Ryba jako jedno z dań głównych podczas wigilii tym razem u mnie w nowej wersji – marynowana tilapia. Coś nowego, przepis dostałam od sąsiadki, ona od innej kobitki i takim to sposobem wypróbowałam i ja 🙂

  • 1kg ryby tilapia
  • mleko
  • 2-3 cebule
  • przyprawa Delikat czerwony Knorr
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • mąka

Zalewa:

  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/2 szkl. oleju
  • koncentrat pomidorowy 30%
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz

Rybę namoczyć w mleku, pozostawić na 2 godziny, następnie wypłukać w wodzie. Rybę obtoczyć w mące wymieszanej z delikatem (wsypać sporo przyprawy – tak aby mąka była czerwona), następnie w jajku i obtoczyć w bułce tartej, usmażyć.
Cebulę pokroić w piórka, nasolić i pozostawić na ok. pół godziny aby zmiękła. Wodę, olej i cukier zagotować z przyprawami. Zsunąć z ognia , dodać 1/2 szklanki oleju i koncentratu pomidorowy, zmieszać i gorącą zalewą zalać rybę.

Ryba najlepiej smakuje jak postoi dzień i nasiąknie zalewą. Życzę smacznego!

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.