Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Paź 20, 2014 w Dania główne | 0 komentarzy

Zapiekanka po gospodarsku

Zapiekanka po gospodarsku

Przepis na bardzo smaczną i sycącą zapiekankę ziemniaczaną.

  • ok. 70- 80 dkg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • duża śmietana 18 %
  • 2 jaja
  • 30 dkg sera żółtego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra (w proszku)

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić i pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem, smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Kiełbasę pokroić na plasterki, następnie podsmażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki, następnie zeszklić na oleju.

W misce wymieszać (może być mikserem) jaja, śmietanę, po 1/4 łyżeczki soli, papryki słodkiej i ostrej.

Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ziemniaków, ułożyć tak aby plasterki zachodziły jeden na drugi. Na ziemniaki wyłożyć pieczarki, na nie poukładać kiełbasę następnie paprykę. Posypać połową sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach, poukładać pozostałą porcję ziemniaków. Całość zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzch posypać pozostały ser. Zapiekankę piec ok. 30 minut (do momentu przypieczenia sera) piekarniku w rozgrzanym do 200 stopni.

Więcej zdjęć

Dodaj komentarz