Ciasto z serkami Danio
Niedziela, wieczór a mi jakieś smaki po głowie chodzą, zjadłabym coś słodkiego, pysznego… ehh trochę za późno na zachcianki. Tak sobie przypomniałam, że ostatnio robiłam pyszne, rozpływające się w ustach ciasto 😀 trzeba zapisać, szkoda żeby gdzieś przepadło, a może jutro coś wykombinuję. Oto przepis :
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę, piec w tempr. 160 – 180 st. ok. 30-40 minut.
Masa:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- margaryna
- 2 serki homogenizowane waniliowe np. DANIO
- 2 szklanki mleka w proszku (niebieskie)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wystudzić)
4 żółtka + 1 jajko całe ubić na parze z cukrem (mikserem). Lekko ostudzić i dodać miękką margarynę i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian: 1 serek- ubijać, 1szklankę mleka-ubijać, drugi serek-ubijać,drugą szklankę mleka – ubijać. Na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Ja dodatkowo nasączyłam go mieszanką kawy cappuccino i kawy rozpuszczalnej. Masę przełożyć na biszkopt i równomiernie rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkopta. Na koniec biszkopt polać ulubiona polewą.
Smacznego!!!