Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Maj 24, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Rurki francuskie z kremem mascarpone

Rurki francuskie z kremem mascarpone

Robiłam już rurki z kremem budyniowym, jednak one średnio smakowały mojemu mężowi. Przeglądając różne blogi, na jednym z nich znalazłam przepis na rurki, które są przepyszne, idealne, delikatne i puszyste… po prostu niebo w gębie! Tymi smakołykami trafiłam w gusta męża. Gorąco polecam i smacznego 🙂

Ciasto maślane:

  • 30 dkg masła
  • 10 dkg mąki

Ciasto podstawowe:

  • 20 dkg mąki
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. wody

Przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem, zagnieść na jednolita masę.

Przygotować ciasto podstawowe: mąkę przesiać, dodać sól, ocet oraz powoli dodawać wodę tak aby zagnieść elastyczne ciasto (tak jak na pierogi). Ciasto dobrze wyrobić i cienko rozwałkować na kształt koła. Ułożyć na nim rozwałkowane w kwadrat ciasto maślane i złożyć w kopertę (najpierw zakładając do środka boki ciasta podstawowego, później składając razem obie warstwy).

Rozwałkować całość raz jeszcze i ponownie złożyć w kopertę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta jeszcze trzykrotnie.

Ciasto rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Pokroić w długie paski o szerokości ok 2 cm. Paskami ciasta nawijać na foremki do rurek, tak aby paski nachodziły jeden na drugi. Każdą rurkę posmarować jajkiem i posypać cukrem.

Rurki piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone rurki zdjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 325 ml śmietany kremowej ( 30 lub 36%)
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. W osobnej misce zmiksować mascarpone z ziarenkami wanilii, następnie wymieszać z ubitą śmietaną. Kremem napełnić rurki.

 

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.