Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Maj 15, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Sernik latte

Sernik latte

To chyba będzie mój ulubiony sernik. Delikatny, kremowy, serowo-kawowy z dodatkiem bitej śmietany,mmmm… pyszności 😉 Przepis znalazłam na blogu Justyny i Doroty. W mojej wersji na wierzchu jest trochę mniej śmietany, bo moja mała myszka zakradła się i wyjadła małe co nieco.

Źródło: http://domowe-wypieki.com/

Masa serowa I:

  • 1/2 kg tłustego twarogu (u mnie w wiaderka)
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

Masa serowa II:

  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

 

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny (płaska)

 

Do posypania:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Ser i jajka wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki aby się ogrzały do temperatury pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 175 st. C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Twaróg zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu ( u  mnie ser wiaderkowy).
Masa serowa I: ser przełożyć do misy, dodać cukier i budyń śmietankowy. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach po każdym jajku. Wlać śmietanę i zmiksować.
Masa serowa II: śmietankę podgrzewać w rondelku, aż do rozpuszczenia kawy. Odstawić z ognia, ostudzić. Ser przełożyć do misy, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą masę, przez około 1 minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując krótko na małych obrotach miksera po każdym jajku. Na koniec dodać ostudzoną śmietanką kawową i zmiksować.
Masę I wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, po tym czasie na warstwie sera śmietankowego, rozłożyć masę serową II, piec 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 95 minut (sernik może trochę urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić (najpierw lekko uchylić drzwiczki, po kilku minutach nieco bardziej). Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na minimum 12 godzin.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Bitą śmietaną udekorować schłodzony sernik. Posypać kakao z cynamonem. Smacznego!

Więcej zdjęć

Dodaj komentarz