Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 23, 2011 w Desery | 0 komentarzy

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Od jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, taki zwykły sernikowy z rodzynkami i zapachem cytrynowym. Mokry, pachnący, puszysty, słodki… smak z dzieciństwa 🙂 Nie ma co szukać szczęścia w cukierni, więc do dzieła i jest… mniam pyszniutki 🙂

  • 3/4 kg zmielonego
  • 5 jajek
  • 3/4 lub 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła
  • 1/4 fiolki aromatu cytrynowego
  • opakowanie budyniu waniliowego lub Sernix
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne bakalie – np. rodzynki

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodać zmielony twaróg, 15-20 kropli aromatu cytrynowego, cukier wanilinowy, Sernix i roztopione masło. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 60-70 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.

Sernik można polać lukrem bądź polewą czekoladową. Smacznego!

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.