Sernik tradycyjny
Od jakiegoś czasu chodzi za mną sernik, taki zwykły sernikowy z rodzynkami i zapachem cytrynowym. Mokry, pachnący, puszysty, słodki… smak z dzieciństwa 🙂 Nie ma co szukać szczęścia w cukierni, więc do dzieła i jest… mniam pyszniutki 🙂
- 3/4 kg zmielonego
- 5 jajek
- 3/4 lub 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła
- 1/4 fiolki aromatu cytrynowego
- opakowanie budyniu waniliowego lub Sernix
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne bakalie – np. rodzynki
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do żółtek dodać zmielony twaróg, 15-20 kropli aromatu cytrynowego, cukier wanilinowy, Sernix i roztopione masło. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 60-70 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Sernik można polać lukrem bądź polewą czekoladową. Smacznego!