Szybkie racuchy -placuchy z jabłkiem
Mam jakiegoś smaka, zjadłabym coś ale sama nie wiem co… Przy okazji przeglądania fb natrafiłam na szybkie racuchy z jabłkiem. Jeszcze tylko dobrze pokombinować żeby mój, mały wybredny synio zjadł ?! Jabłka trawi tylko odpowiedniej odmiany, pod postacią soków i pod żadnym pozorem przemycone w jakimś cieście.
Starłam je na drobnych oczkach usmażyłam racuszki i niech się dzieje co chce! A tu miłe zaskoczenie – mama, te placuchy są smaczne, poproszę o dokładkę! Och… jak się cieszę, jemu bardzo, ale to bardzo rzadko coś smakuje, no oprócz tego co pani Danusia w przedszkolu ugotuje 😉
Porcja na ok. 15 racuchów
- 1 niepełna szkl. mąki (150 g)
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 jabłka
Jajko roztrzepać w misce razem z mlekiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym – wszystko razem wymieszać. Dodać jabłko starte na tarce (w moim przypadku na drobnych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, kłaść po 1 łyżce masy i smażyć na złoty kolor z obu stron.