Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lip 19, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Tort śmietankowo jagodowy

Tort śmietankowo jagodowy

W końcu zebrałam się, aby umieścić przepis na tort jaki upiekłam na drugie urodziny Bartusia. Tort był kolorowy, śmietankowo jagodowy, delikatny a zarazem bardzo wyrazisty, nie za słodki, smakiem przypominał mi lody jagodowe, najlepsze :). Tak jak już wcześniej w poście urodzinowym pisałam, dekoracja tortu nie udała się – muszę potrenować, to był pierwszy tort jaki w życiu zrobiłam.

Upiec biszkopty(moje sprawdzone przepisy): jasny i ciemny z 6 jaj i przekroić na pół. Biszkopty nasączyć wodą cytryną(z 1-2 cytryn wycisnąć sok i całość zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia).

Frużelina jagodowa:

  • 25o g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

W małym garnku wymieszać jagody z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1 łyżce wody, dodać razem z pozostałymi składnikami do jagód, zagotować i zdjąć z palnika. Można przetrzeć przez sito (ja nie przecierałam). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i powoli wlewać ciągle mieszając do owoców ( można najpierw ją rozrobić z odrobina owoców, nie będzie taka gęsta i nie zrobią sie grudki). Schłodzić, następnie wstawić do lodówki na całą noc.

Krem jagodowy:

  • 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina jagodowa, schłodzona

Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.

Krem śmietankowy:

  • 1/2 l śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szkl. wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone ubić z ziarenkami wanilii, dodać do Śmietany i razem wymieszać. Na koniec, cały czas mieszając powoli wlewać żelatynę.

Część obu kremów pozostawić do dekoracji.

Przekładanie:

biszkopt ciemny

1/2 kremu śmietankowego

biszkopt jasny

1/2 kramu jagodowego

biszkopt ciemny

1/2 kremu śmietankowego

biszkopt jasny

Pozostałym kremem (u mnie jagodowy) posmarować wierzch i brzegi tortu, dowolnie udekorować 🙂

Smacznego!

Więcej zdjęć

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.