Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Paź 10, 2012 w Przetwory | 0 komentarzy

Domowy keczup

Domowy keczup

Mam już swoją kuchnię, nadchodzi zima więc trzeba poeksperymentować. Przeglądam różne przepisy i wpadłam na ten domowy keczup, naleciała mnie ochota i już jest w słoiczkach 🙂

Nie wiem czy to keczup czy może bardziej ognisty ;p sos do kanapek, wędlin, dodatek do sosów. Z tej porcji wyszło mi 7 słoiczków 300 ml. Z pieprzem należy uważać – pół to zdecydowanie za dużo – oczywiście zależy to od własnych upodobań.

  • 2 kg pomidorów
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg jarzyn (przewaga marchwi, pietruszka, seler, por – tego malutki kawałek, bo specyficzny zapach i smak
  • 1/4 kg cebuli
  • 2 papryki
  • 1 szkl. cukru (ja dałam 1/2 szkl.)
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 1 dag pieprzu (pół torebki)
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki musztardy

Pomidory sparzyć, obrać. Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki, jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, warzywa oczyścić pokroić w kawałki. Ugotować wszystko – do miękkości najtwardszych warzyw. Wszystkie składniki zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, lub przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło (wszystko zależy od wodnistości pomidorów).

Gorące nakładać do słoików. Zakręcić. Ustawić do góry nogami. po wystygnięciu sprawdzić czy wszystkie słoiki się zapasteryzowały (przy niektórych nakrętkach takie ustawienie nie wystarcza) i ewentualnie zapasteryzować w garnku z wodą  (20 minut) lub w piekarniku (30 minut w temp. 100 stopni).

Więcej zdjęć

Dodaj komentarz