Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Paź 15, 2013 w Przetwory | 0 komentarzy

Papryka marynowana

Papryka marynowana

Jak co roku przyszedł czas na marynowanie papryki. Idealna do sałatek, kanapek czy wędlin. Jedna porcja na zimę to stanowczo za mało 😉

  • 3 kg kolorowej papryki

Zalewa:

  • 2 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 8 liści laurowych
  • 16 ziaren ziela angielskiego
  • 16 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżki gorczycy (lub po 1/2 łyżeczki na słoik)

Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodać równe ilości przypraw „wyłowione” z zalewy. Przestudzoną zalewą zalać paprykę. Słoiki zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut od chwili zagotowania.

Więcej zdjęć

Dodaj komentarz