Papryka z pieczarkami
Zima zbliża się wielkimi krokami, trzeba by zaopatrzyć się w jakieś przetwory. Co by kanapeczki nie były za „suche”, co by obiad miał jakiś dodatek, a i mój mąż oblizywał się ze smakiem 😉
Ogóreczki już dawno temu zrobione, sezon paprykowy w pełni więc może coś z papryką. Wygrzebałam ze starych przepisów sałatkę z papryką i pieczarkami, z tego co pamiętam pyszna była, więc oto jej przepis:
- 1,5 kg pieczarek
- 1,5 kg papryki
- 1,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. oliwy
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soli
Pieczarki obrać, pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz. Do wrzątku wrzucić pieczarki, przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie pieczarki odcedzić i przestudzić.
Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki.
Paprykę, cebulę i ostudzone pieczarki włożyć do miski, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na godzinę. Po godzinie wszystkie warzywa z sokiem włożyć do garnka, dodać składniki zalewy, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Warzywa wkładać do wyparzonych gorących słoików, zakręcić. Odstawić do góry nogami do ostygnięcia, nie trzeba pasteryzować.
Więcej zdjęć
Spróbujcie, może zasmakuje i Wam!
Smacznego 😉