Warstwowa – selerowa
Tą sałatkę robiłam wspólnie z mężem na świąteczny Bożonarodzeniowy stół. Babcia Marysia zajęła się swoim wnusiem, więc skoro nam się nudzi to robimy sałatkę, inną niż ta standardowa – warzywna.
Dla odmiany seler, szynka, ser żółty i takie tam różności. Mężulkowi smakowała i to najważniejsze 🙂
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 20 dag szynki
- 20 dag ogórków konserwowych
- 15 dag żółtego sera
- 8 łyżek majonezu
Seler i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Szynkę i ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: połowę kukurydzy, połowę selera, połowę szynki, połowę papryki, por, połowę majonezu, resztę kukurydzy, resztę selera, resztę szynki, resztę papryki, ogórki konserwowe, resztę majonezu i na górę żółty ser. Sałatkę schłodzić w lodówce.