Menu stron
Rss
Menu kategorii

Dodane przez dnia Sty 7, 2013 w Sałatki | 1 komentarz

Warstwowa z serem feta i słonecznikiem

Warstwowa z serem feta i słonecznikiem

Tą sałatkę przygotowałam z okazji sylwestra, którego spędziliśmy ze znajomymi w Chełmie. Wygląda pysznie i z tego co pamiętam 😉 smaczna była, to też pewnie dlatego szybko zniknęła z półmiska. Zdjęć niestety zapomniałam zrobić, ale na pewno zrobię ją jeszcze nie raz i uzupełnię galerię. Polecam

  • 1 czerwona papryka
  • 6 jajek
  • por (biała część)
  • 10 dag słonecznika łuskanego (prażonego i solonego)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 27 dag sera Feta

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany

Czerwoną paprykę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach. Por pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Do miseczki przełożyć majonez. Dodać do niego śmietanę, ketchup, koperek, sól, pieprz, czosnek i wymieszać.

W przezroczystej misce układać warstwami następujące składniki: połowę czerwonej papryki, białka jajek, połowę sosu, por, słonecznik (trochę odłożyć do dekoracji), kukurydzę, pozostały sos, ser Feta, pozostałą czerwoną paprykę i żółtka jajek. Wierzch sałatki posypać odłożonym słonecznikiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

Więcej zdjęć

1 Komentarz

  1. Ciekawy przepis, połączenie z serem feta z pozostałymi składnikami może się fajnie komponować. Na pewno ja wypróbuję.

Dodaj komentarz