Bogracz węgierski
Dziś na stole u nas kuchnia węgierska – pod postacią bogracza. Gulasz bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Zamiast wołowiny wykorzystałam wieprzowinę (dokładnie karkówkę), zamiast świeżych pomidorów – pomidory z puszki ( z tej racji że w sklepie pomidory raczej sztuczne).
Czy mężowi smakowało ?! Nie wiem, mamy ciche dni. Mogę się tylko domyślać – z miski wszystko u niego zniknęło, więc chyba nie było złe.
Wywar:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
- 2 papryki
- 3 ziemniaki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól
- pieprz
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ok 5-10 minut. Cebule pokroić w kostkę i dodać do smażącego się mięsa – chwilę razem smażyć. Następnie całość zalać wywarem. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, rozdrobione pomidory z puszki ( ewentualnie pokrojone świeże). Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem oraz kminkiem. Wszystko gotujemy, aż mięso będzie „prawie miękkie” – ok. godzinę.
Następnie dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki (nie wcześniej bo się rozgotują), i znowu gotujemy a w międzyczasie robimy ciasto na kluski.
Galuszki (lane kluseczki):
- 2 jajka
- 2-3 łyżki wody
- mąka
Do jajek dodać wodę i tyle mąki, żeby konsystencja ciasta była taka, że ciasto nie spływa z łyżki tylko się rozciąga i odrywa. Jeśli ciasto będzie gotowe, bierzemy małą łyżeczkę i jej czubkiem bierzemy trochę ciasta i wrzucamy do gotującego się bogracza. Jak wszystkie kluski będą w gulaszu, gotować wszystko jeszcze 5 min.
Więcej zdjęć