Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 29, 2013 w Dania główne, Wieprzowina, Wołowina | 0 komentarzy

Bogracz węgierski

Bogracz węgierski

Dziś na stole u nas kuchnia węgierska – pod postacią bogracza. Gulasz bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Zamiast wołowiny wykorzystałam wieprzowinę (dokładnie karkówkę), zamiast świeżych pomidorów – pomidory z puszki ( z tej racji że w sklepie pomidory raczej sztuczne).

Czy mężowi smakowało ?! Nie wiem, mamy ciche dni. Mogę się tylko domyślać – z miski wszystko u niego zniknęło, więc chyba nie było złe.

Wywar:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
  • 2 papryki
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól
  • pieprz

 

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju ok 5-10 minut. Cebule pokroić w kostkę i dodać do smażącego się mięsa – chwilę razem smażyć. Następnie całość zalać wywarem. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, rozdrobione pomidory z puszki ( ewentualnie pokrojone świeże). Doprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem oraz kminkiem. Wszystko gotujemy, aż mięso będzie „prawie miękkie” – ok. godzinę.

Następnie dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki (nie wcześniej bo się rozgotują), i znowu gotujemy a w międzyczasie robimy ciasto na kluski.

Galuszki (lane kluseczki):

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki wody
  • mąka

Do jajek dodać wodę i tyle mąki, żeby konsystencja ciasta była taka, że ciasto nie spływa z łyżki tylko się rozciąga i odrywa. Jeśli ciasto będzie gotowe, bierzemy małą łyżeczkę  i jej czubkiem bierzemy trochę ciasta i wrzucamy do gotującego się bogracza. Jak wszystkie kluski będą w gulaszu, gotować wszystko jeszcze 5 min.

Więcej zdjęć

 

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *