Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lis 30, 2012 w Dania główne | 2 komentarzy

Dorsz na zielono – pieczony na cytrynie

Dorsz na zielono – pieczony na cytrynie

Przyszedł czas i na rybkę. Coś nowego, całkiem innego niż ta zwykła smażona w panierce. Ryba jest smaczna, delikatna i doskonale komponuje się z pastą. Polecam!

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • garść świeżych liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • olej (oliwa z oliwek)
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz

Filety opłukać (ja filety moczę w mleku), osuszyć i doprawić solą oraz pieprzem. Natkę, bazylię, czosnek oraz oliwę zmiksować w blenderze.

Na blaszce (wyłożonej papierem) ułożyć plastry cytryny, na nie położyć liść laurowy. Na to ułożyć kawałki dorsza i na każdy położyć zielona pastę. Całość zapiekać w piekarniku ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Ja podałam z ziemniakami – i zdecydowanie nie pasuje. Wydaje mi się, że ryż czy warzywa będą się lepiej komponować.

2 komentarze

  1. Ten Daniel to chyba ma za dobrze 🙂

  2. Hehe, nie będę kłamał że jest mi źle 😉

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.