Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lut 18, 2010 w Dania główne | 1 komentarz

Gołąbki po cygańsku

  • 0,5 kg kapusty
  • 1 ¼ szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 2-3 jajka
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Kapustę drobno kroimy solimy. Wodę, którą puści odlewamy. Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy. Kapustę, ryż, jajka, kaszę, mięso i cebulkę doprawiamy i mieszamy jak na mielone. Formujemy gołąbki, obtaczamy w buce tartej i smażymy  na oleju na złoty kolor z obu stron. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, przykrywamy folią. Wlewamy około 1 ½ szklanki rosołku lub bulionu. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 1 godz. Podajemy z sosem pomidorowym.

1 Komentarz

  1. O jakieś fajne nowy przepis na gołąbki. Ale wiedzę, ze znacznie łatwiejsze w przygotowaniu. Ciekawe jak smakują. Następnym razem wypróbuję.

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.