Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia kwi 9, 2013 w Cebula, Dania główne, Wieprzowina, Ziemniaki | 0 komentarzy

Greckie żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą

Greckie żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą

Od jakiegoś czasu zanosiłam się z tym, żeby zrobić żeberka trochę inaczej niż te standardowe – duszone. Przepis znalazłam na stronie fotoprzepis.pl. Nie wiem dlaczego akurat  nazywają się „greckie”, ale komentarze przekonały mnie do tego aby je wypróbować.

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaki
  • 2-3 cebule

Żeberka pokroić na części zawierające jedną kostkę, następnie doprawić przyprawami i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny (najlepiej pozostawić na całą noc).

Ziemniaki pokroić w  ósemki a cebulę w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, na nią ziemniaki – posolić  na koniec wyłożyć żeberka. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *