Greckie żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą
Od jakiegoś czasu zanosiłam się z tym, żeby zrobić żeberka trochę inaczej niż te standardowe – duszone. Przepis znalazłam na stronie fotoprzepis.pl. Nie wiem dlaczego akurat nazywają się „greckie”, ale komentarze przekonały mnie do tego aby je wypróbować.
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- 1 mała cytryna
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaki
- 2-3 cebule
Żeberka pokroić na części zawierające jedną kostkę, następnie doprawić przyprawami i skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 4 godziny (najlepiej pozostawić na całą noc).
Ziemniaki pokroić w ósemki a cebulę w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, na nią ziemniaki – posolić na koniec wyłożyć żeberka. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.