Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną
Jajka faszerowane w nowej odsłonie, przygotowane z okazji Świąt Wielkanocnych. Bardzo smaczne, efektowne i doskonałe jako przekąska na imprezę 😉
- 6 jaj
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- 5 suszonych pomidorów
- kilka owoców suszonej żurawimy
- 1/2 szkl. startego żółtego sera
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić. 5 schłodzonych jajek przekroić na pół i wydrążyć żółtka do osobnej miski. Do żółtek dodać majonez, 1 całe jako starte na tarce oraz starty ser żółty, następnie całość zmielić blenderem. Gdy masa będzie już gładka dodać drobno pokrojone suszone pomidory, żurawinę i koperek (ja zblendowałam wszystkie składniki razem). Masę doprawić solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziać białka jaj za pomocą rękawa cukierniczego.
Sos:
- jogurt naturalny 200 g
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- czosnek granulowany, pieprz, przyprawa gyros lub do tzatziki
Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Powstały sos wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin. Jajka polewamy tuż przed samym podaniem. Dodatkowo można posypać koperkiem.