Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia styczeń 17, 2014 w Cebula, Dania główne, pieczarki, Wieprzowina | 0 komentarzy

Karkówka pieczona z pieczarkami i cebulą

Karkówka pieczona z pieczarkami i cebulą

Tą pyszną karkówkę jadłam kiedyś u Dżoany 😉 a było to chyba ze 3 lata temu, nie tak dawno wspominała, że robi właśnie ją na obiad no i się przypomniałam – ja też chcę tan przepis! No i mam. Fajny pomysł na obiad, bardzo łatwy przepis. Polecam!

PS. Dżoana to moja bratowa 🙂

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 30 dkg pieczarek
  • 3/4 szkl. mąki
  • olej
  • pieprz, vegeta, delikat

Zalewa:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżek cukru
  • 4 łyżki przyprawy maggi
  • 4 łyżek octu winnego
  • 8 łyżek wody

Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Zamarynowaną karkówkę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron, usmażoną przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebule w piórka – przełożyć na karkówkę najpierw cebulę potem pieczarki.Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem i rozlać równomiernie po pieczarkach. Zapiekać przez ok. 60 minut w temp. 180 stopni pod przykryciem, na ok. 15 minut przed końcem, przemieszać wszystko i piec bez pokrywy aby mięso się zrumieniło. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.