Kotleciki z kurczakiem i pieczarkami
Coś nowego w naszym menu, proste składniki i wyszły smaczne, soczyste kotleciki 😉
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 łyżka margaryny
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- vegeta, pieprz
- opcjonalnie curry
Filety z kurczaka pokroić w kostkę (nie za grubo). Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, następnie podsmażyć na margarynie razem z cebulą pokrojoną w kostkę – wystudzić. Jajka ubi i dodać do nich mąkę ziemniaczaną, następnie dodać kurczaka i pieczarki. Całość przyprawić przyprawą do kurczaka, vegetą i pieprzem i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Wystudzone mięso nakładamy łyżką na rozgrzany olej ( ja daję ok. 2 łyżki – wychodzą średnie kotleciki i się nie rozwalają podczas przekręcania). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, na złoty kolor. Podawać np. z frytkami i ulubioną surówką.