Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 15, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Coś ostatnio wzięło mnie na gotowanie. Tym razem przygotowałam krokiety z farszem pieczarkowym.Polecam na rodzinne imprezy, do barszczyku mniam… mniam 😉

 

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 1 pęczek natki
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Do wysokiego naczynia wle­wamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i miksujemy składniki (pod koniec dodaję zawsze 2-3 łyżki oleju, wtedy naleśniki nie przywierają do patelni). Po zmiksowaniu ciasto odstawiamy na około 30-40 minut, by odpoczęło. Smażymy naleśniki.

Pieczarki czyścimy, myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni w łyżce masła. Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, a następnie smażymy, aż do odparowania wody. Jajka gotujemy na twardo, przestudzamy, obieramy ze skorupek i, wraz z pieczarkami i cebu­lą, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (ja pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, jajka posiekałam drobno). Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodaje­my do zmielonej masy. Natkę myjemy, drobno siekamy i dokładamy do masy. Całość przyprawia­my solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu i formujemy krokiety. Przed podaniem krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku, na­stępnie w tartej bułce i zrumieniamy w rozgrzanym maśle na patelni.

 

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.