Krokiety z pieczarkami
Coś ostatnio wzięło mnie na gotowanie. Tym razem przygotowałam krokiety z farszem pieczarkowym.Polecam na rodzinne imprezy, do barszczyku mniam… mniam 😉
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- sól
Nadzienie:
- 50 dag pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 15 dag twardego żółtego sera
- 1 pęczek natki
- 1 łyżeczka jarzynki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 jajko
- bułka tarta
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i miksujemy składniki (pod koniec dodaję zawsze 2-3 łyżki oleju, wtedy naleśniki nie przywierają do patelni). Po zmiksowaniu ciasto odstawiamy na około 30-40 minut, by odpoczęło. Smażymy naleśniki.
Pieczarki czyścimy, myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni w łyżce masła. Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, a następnie smażymy, aż do odparowania wody. Jajka gotujemy na twardo, przestudzamy, obieramy ze skorupek i, wraz z pieczarkami i cebulą, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (ja pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, jajka posiekałam drobno). Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zmielonej masy. Natkę myjemy, drobno siekamy i dokładamy do masy. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę farszu i formujemy krokiety. Przed podaniem krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w tartej bułce i zrumieniamy w rozgrzanym maśle na patelni.