Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią
Pyszny i bardzo szybki obiad. Zadowolił nawet podniebienie mojego pięcioletniego wybrednego niejadka.
- 1 duża pierś z kurczaka lub mniejsza podwójna
- 1/2 cukini
- 8 pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Pierś pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy. W połowie smażenia dodać pokrojoną cukinię w pół talarki, doprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć pierś (ok. 10 minut). Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietaną. Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania. Podawać makaronem.
Sylwia, wczoraj „eksperymentowałam” w kuchni i chciałam przygotować jakieś danie z cukinią. Ostatecznie wybrałam to i zrobiłam z małymi modyfikacjami (dodatek cebuli oraz koperku) i aż sama z siebie jestem dumna 😀 Bardzo mi smakowało 🙂 A od Adama też usłyszałam komplementy 😉 Ale zdecydowanie nie powiedziałabym, że przygotowuje się je bardzo szybko. Trochę musieliśmy się naczekać, tym bardziej, że zrobiłam większą ilość 😉