Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia mar 3, 2013 w Dania główne, Kapusta, Ryż, Wieprzowina | 0 komentarzy

Leniwe gołąbki – bez zawijania

Leniwe gołąbki – bez zawijania

Trochę mi się znudziły kotlety mielone, gołąbki też nie tak dawno robiłam. No i co by tu wymyślić z mięsa mielonego? Poszperałam, poszukałam i natrafiłam na gołąbki leniwe lub po cygańsku – jak kto woli – takie bez zawijania w kapustę. Kiedyś jadłam takie na przyjęciu, po weselu brata. Pamiętam, że były zapiekane w sosie pomidorowym, niezwykle delikatne i smaczne. Zrobiłam więc, no i przypadły do gustu mojej rodzince 🙂 mąż stwierdził, że nawet smaczniejsze od tradycyjnych. Polecam!

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • mała kapusta pekińska
  • woreczek ryżu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. kaszy manny (lub bułka tarta)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Zalewa:

  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • kostka rosołowa (niekoniecznie)
  • woda
  • przecier pomidorowy
  • śmietana 18%

Kapustę posiekać, nasolić i pozostawić aż puści wodę, następnie wycisnąć. Cebulę pokroić w drobna kostkę, zrumienić na patelni. Ryż ugotować (wg przepisu) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i wymieszać z mięsem, jajkami, cebula i kapustą i kaszą manną. Doprawić solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z mięsa formować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wodą (2/3 wysokości). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Zapiekać w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodać przecier pomidorowy, oraz zagęścić śmietaną.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *