Leniwe gołąbki – bez zawijania
Trochę mi się znudziły kotlety mielone, gołąbki też nie tak dawno robiłam. No i co by tu wymyślić z mięsa mielonego? Poszperałam, poszukałam i natrafiłam na gołąbki leniwe lub po cygańsku – jak kto woli – takie bez zawijania w kapustę. Kiedyś jadłam takie na przyjęciu, po weselu brata. Pamiętam, że były zapiekane w sosie pomidorowym, niezwykle delikatne i smaczne. Zrobiłam więc, no i przypadły do gustu mojej rodzince 🙂 mąż stwierdził, że nawet smaczniejsze od tradycyjnych. Polecam!
- 1/2 kg mięsa mielonego
- mała kapusta pekińska
- woreczek ryżu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 szkl. kaszy manny (lub bułka tarta)
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Zalewa:
- 2 liście laurowe
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- kostka rosołowa (niekoniecznie)
- woda
- przecier pomidorowy
- śmietana 18%
Kapustę posiekać, nasolić i pozostawić aż puści wodę, następnie wycisnąć. Cebulę pokroić w drobna kostkę, zrumienić na patelni. Ryż ugotować (wg przepisu) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i wymieszać z mięsem, jajkami, cebula i kapustą i kaszą manną. Doprawić solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z mięsa formować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wodą (2/3 wysokości). Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołową. Zapiekać w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodać przecier pomidorowy, oraz zagęścić śmietaną.