Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem zapiekane pod serem
Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami dodatkowo zapiekane pod serem żółtym to pomysł nie tylko na obiad. Bardzo smaczne i sycące danie zdecydowanie do wypróbowania. Dzięki Asia za przepisik 😉
Z tej porcji farszu wyszło mi 13 naleśników.
Usmażyć naleśniki (na słono)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- opakowanie szpinaku (może być mrożony)
- mała śmietana 18 %
- 1 kostka rosołowa
- 1 cebula
- 15 – 20 dkg sera żółtego
Filet oczyścić, pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle z dodatkiem kostki rosołowej. Wyjąć z patelni na miskę i ostudzić. Na tym samym maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki – dusić do momentu odparowania wody. Do pieczarek dodać kurczaka, chwilę smażyć razem po czym dodać szpinak i mieszać aż się połączy z pozostałymi składnikami. Dodać śmietanę, chwile dusić aż śmietana zredukuje się. Doprawić Vegetą i pieprzem wedle uznania. Na każdy naleśnik nałożyć porcje farszu i rozsmarować, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierz naleśników posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 15 minut w temp. 180 stopni.