Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lis 1, 2014 w Dania główne | 0 komentarzy

Parówki nadziewane pieczarkami zapiekane z serem żółtym

Parówki nadziewane pieczarkami zapiekane z serem żółtym

Nie wiem gdzie, ale już bardzo dawno temu znalazłam ten ciekawy sposób na szybka i smaczną przekąskę np. na jakąś mała imprezkę. U mnie nie raz sprawdziły się w tej roli 🙂 Prawie każdy lubi parówki – a w tym wydaniu smakują jeszcze lepiej.

  • 10 kiełbasek parówek
  • 20 dkg sera żółtego
  • 30 dkg pieczarek (w zależności od ilości kiełbasek)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Pieczarki umyć, pokroić na pół, następnie na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim pieczarki razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę do momentu, aż odparuje z nich woda. Kiełbaski naciąć wzdłuż tak aby nie przeciąć ich na „wylot”. W tak powstałe rowki w kiełbaskach wkładać łyżeczką pieczarki (kiełbaski można na kilka minut wstawić do rozgrzanego piekarnika – wtedy „otworzą się” i łatwiej będzie można je nadziać je). Tak nadziane kiełbaski układać w brytfance jedna obok drugiej, następnie wierzch posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni na ok. 15-20 minut.

Podawać z keczupem, pieczywem bądź ulubiona surówką.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.