Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 2, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Tradycyjne kotlety mielone zapewne każdemu czasem się znudzić mogą, dla odmiany to taka moja propozycja czegoś innego na pysznego na świąteczny, niedzielny czy nawet codzienny obiad.

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3-4 cebule
  • 2-3  jajka
  • 40 dkg pieczarek
  • 40 dkg sera żółtego
  • 1 szkl. bułki tartej + 3 łyżki do pieczarek
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

Pieczarki dusimy z 1/3 cebuli, przyprawiamy pieprzem i solą- dusimy do momentu odparowania soku. Do pieczarek dodajemy 3 łyżki bułki tartej, wymieszać.

Pozostałą cebulę zeszklić na patelni. Ser zetrzeć na tarce – na grubych oczkach, pozostawić ok. 4- 5 plastrów.
Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt „luźna” dodajemy jeszcze bułki tartej, musi się dać ładnie wałkować.

Na stolnicy ułożyć folię spożywczą (aluminiowa), na niej układamy masę mięsną i z pomocą wałka nadajemy jej kształt prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Na płacie z mięsnej masy rozprowadzamy pieczarki, z jednego końca zostawiając puste miejsce by zrolowana pieczeń się trzymała. Na pieczarki sypiemy tarty ser. Podnosimy do góry jeden brzeg folii, na której leży pieczeń i rolujemy ją jak roladę. Brzegi zaginamy pod siebie by z tej strony nie uciekł nam farsz w trakcie pieczenia. Ostrożnie przekładamy pieczeń do brytfanny – tak by miejsce łączenia było na dole. Na wierzch pieczeni kładziemy plastry sera. Polewamy całość olejem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku w temp.ok 180-200 stopni.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.