Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lis 23, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniakami

Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniakami

Ostatnio staram się, aby nasze obiady były trochę urozmaicone – co by na nasze talerze nie wkradła się nuda. Dziś dla odmiany karkówka – nic niezwykłego, a jednak niezwykle smaczna 🙂 Bardzo prosta w przygotowani, potrzebuje jedynie dłuższej chwili, aby dobrze się zamarynować.

  • ok. 1-1,5 kg karkówki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu

Mięso pokroić w plastry (ok. 5 mm) i delikatnie rozbić. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek pokroić w plasterki (lub przepuścić przez praskę). Pozostałe składniki marynaty połączyć w misce i dokładnie wymieszać. Mięso połączyć z marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

Tak zamarynowane mięso ułożyć do naczynia żaroodpornego  i piec w piekarniku w temp. 180 stopni prze 45-60 minut.

Więcej zdjęć

 

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.