Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniakami
Ostatnio staram się, aby nasze obiady były trochę urozmaicone – co by na nasze talerze nie wkradła się nuda. Dziś dla odmiany karkówka – nic niezwykłego, a jednak niezwykle smaczna 🙂 Bardzo prosta w przygotowani, potrzebuje jedynie dłuższej chwili, aby dobrze się zamarynować.
- ok. 1-1,5 kg karkówki
- 1/2 szkl. oleju
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
Mięso pokroić w plastry (ok. 5 mm) i delikatnie rozbić. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek pokroić w plasterki (lub przepuścić przez praskę). Pozostałe składniki marynaty połączyć w misce i dokładnie wymieszać. Mięso połączyć z marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Tak zamarynowane mięso ułożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temp. 180 stopni prze 45-60 minut.
Więcej zdjęć