Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia wrz 27, 2013 w Dania główne, kasza gryczana, Ser biały | 1 komentarz

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem oraz miętą

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem oraz miętą

Pierogi te kojarzą mi się z babcią, ze smakiem z dzieciństwa. Pierogi są pyszne, takie proste a zarazem aromatyczne. Szkoda, że mężulkowi nie przypadły do gusty – nie zna się 😉

Ciasto można zrobić według własnego, ulubionego przepisu.

Ciasto

  • 2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak aby było sprężyste i niezbyt twarde. Zostawić ciasto przykryte ściereczką przez ok. 10-15 minut. Następnie rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, napełnić je farszem i skleić brzegi. Gotować na wrzącej, osolonej wodzie ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Farsz:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • kostka białego sera półtłustego (20-25 dkg)
  • garść świeżej mięty luz suszonej
  • cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę zeszklić na maśle, następnie wymieszać z kaszą i twarogiem. Dodać jajko, miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem – wymieszać na jednolitą masę.

Pierogi podawać polane gęstą śmietaną lub podsmażone.

Więcej zdjęć

1 Komentarz

  1. Pyszne są 🙂 Mięty nie dodawałam, ale z nią na pewno smakują jeszcze lepiej 🙂

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.