Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lis 29, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Chyba jeszcze nigdy nie jadłam szpinaku. Zawsze wydawało mi się, że to taka zielona „papka” nie mająca smaku.

I tu się mocno zdziwiłam. Będąc na zakupach kupiliśmy małe opakowanie (bo zaledwie 100 g) świeżego szpinaku, w lodówce znalazł się ser typu feta – i co by tu zrobić. Przejrzałam kilka przepisów na różnych blogach kulinarnych i tak oto  na talerzach wylądowały pierogi. Muszę przyznać że bardzo, ale to bardzo mi posmakowały i na pewno będą często gościły na naszym stole.

Ciasto:

  • 3  szkl. mąki
  • ok. 1 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 40- 50 dkg świeżego szpinaku ( może być mrożone)
  • 20 dkg sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól

Szpinak dusimy w odrobinie wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek – chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać do cebuli szpinak, doprawić pieprzem i solą. Farsz wystudzić. Ser pokruszyć i dodać do szpinaku, wymieszać.

Mąkę przesiać, dodać sól, olej, wbić jajko. Powoli wlewać wodę – ciągle mieszając (ilość wody zależy od wilgotności ciasta). Rozrobić ciast na jednolitą gładką masę. Jeżeli ciasto będzie nadal przylepiać się do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej, lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom.

Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 4 minut.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.