Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia lut 23, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Pierożki pieczone z pieczarkami

Pierożki pieczone z pieczarkami

Przepis znalazłam gdzieś na internetowym blogu, wypróbowałam i jak najbardziej polecam.

Znakomite do czerwonego barszczu. Jak widać – moje pierożki podczas pieczenia otworzyły się jak muszelki, co nawet fajnie wygląda. Za drugim razem jak je robiłam były zamknięte – rada: jak mają się otwierać – krążki ciasta muszą być grubsze, tak ok. 5 mm grubości, jak mają być zamknięte, to krążku muszą być nieco cieniej rozwałkowane.

Ciasto:

  • kostka twarogu (ok. 20 dkg)
  • 7 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 dkg maki
  • 1/4 kostki drożdży (ok. 2-3 dkg)

Farsz:

  • cebula
  • żółtko
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • olej

Twaróg utrzeć z mlekiem i olejem. Dodać sól, cukier, żółto i przesianą mąkę. Drożdże rozrobić z odrobiną cukru i mleka, dodać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor, dodać pieczarki i dusić aż odparuje woda, pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać żółtko, bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.

Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyrobić ponownie a następnie rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na każdy nakładać farsz, zlepić jak pierogi (można też wycinać kwadraty i zlepiać po przekątnej). Tak przygotowane pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pozostawić 10 min. do wyrośnięcia. Piec w 170 stopniach C do czasu, aż pierożki będą złote.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *