Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta
Kilka dni temu Damian narobił mi ochoty na kurczaka ze szpinakiem. Przespałam się z tą myślą i następnego dnia skoczyłam po brakujące składniki. No i tak oto szpinak po raz kolejny zagościł w naszym menu.
- 3-4 pojedyńcze filety z kurczaka (w zależności od ilości osób)
- 1/3 opakowania sera sałatkowy typu Feta
- 150 dkg świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Filety z kurczaka umyć, osuszyć a następnie wyciąć w nim kieszonki (przeciąć prawie do końca). Posypać z obu stron i w środku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ok. 3o minut.
Szpinak dobrze opłukać. Na maśle podsmażyć rozdrobiony czosnek wraz ze szpinakiem, pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia. Ser rozdrobić widelcem i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Gotowym farszem nadziewamy filety – można spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawinąć w natłuszczoną folię aluminiową i zawinąć. Piec ok. 30- 45 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi, dla mniejszych 30 minut spokojnie wystarczy).
Więcej zdjęć
U nas podany w wersji z ryżem i surówką ze świeżej kapusty. Mniam… pyszota 🙂
Filety można rozbić na cienkie kotleciki i zrobić w postaci roladek.