Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Mar 19, 2013 w Dania główne, Kurczak, Ser Feta, Szpinak | 0 komentarzy

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta

Kilka dni temu Damian narobił mi ochoty na kurczaka ze szpinakiem. Przespałam się z tą myślą i następnego dnia skoczyłam po brakujące składniki. No i tak oto szpinak po raz kolejny zagościł w naszym menu.

  • 3-4 pojedyńcze filety z kurczaka (w zależności od ilości osób)
  • 1/3 opakowania sera sałatkowy typu Feta
  • 150 dkg świeżego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć a następnie wyciąć w nim kieszonki (przeciąć prawie do końca). Posypać z obu stron i w środku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na ok. 3o minut.

Szpinak dobrze opłukać. Na maśle podsmażyć rozdrobiony czosnek wraz ze szpinakiem, pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia. Ser rozdrobić widelcem i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Gotowym farszem nadziewamy filety – można spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawinąć w natłuszczoną folię aluminiową i zawinąć. Piec ok. 30- 45 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi, dla mniejszych 30 minut spokojnie wystarczy).

Więcej zdjęć

U nas podany w wersji z ryżem i surówką ze świeżej kapusty. Mniam… pyszota 🙂

Filety można rozbić na cienkie kotleciki i zrobić w postaci roladek.

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.