Pierś z kurczaka pod pierzynką
To danie jadłam u koleżanki Krysi, nie widziałyśmy się kilka lat. Fajnie było powspominać dawne lata, a że mamy dzieci w tym samym wieku to było o czym pogadać.
Danie jest przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.
- podwójna pierś z kurczaka
- 50 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 20-30 dkg sera żółtego
- majonez
- sól, pieprz, Vegeta
Pierś przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym i ugniatamy palcami, opruszyć solą i pieprzem. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy. Pieczarki pokroić w plasterki i lekko udusić, doprawić solą i Vegetą.
Na pierś kładziemy podsmażoną cebulkę, na cebulę pieczarki. Całość posmarować majonezem, na wierzch posypać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach (można też wierzch posypać świeżą natką pietruszki). Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.