PIerś z kurczaka z porem i marchewką – zapiekana pod mozzarellą
Kolejna propozycja na szybki obiad. W roli głównej pierś z kurczaka zapiekana pod mozzarellą z dodatkiem pora i marchewki. U nas podane w wersji z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Szybko, smacznie a mięsko bardzo soczyste.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 por (białą część)
- 2 marchewki (małe)
- 2 kulki mozzarelli
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w pół talarki. Następnie razem z marchewką podsmażyć na oleju – doprawić Vegetą. Odstawić do ostygnięcia.
Fileta oczyścić i przekroić na połówki, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem – ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na kurczaka rozłożyć marchew z porem, na wierzch położyć plasterki mozzarelli. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Opcjonalnie między warzywa a ser można położyć plasterki pomidora.