Pierś z suszonymi pomidorami, mozzarellą z sosem bazyliowym
Podobne danie jadłam w chełmskiej „Galerii smaków”. Pierś z kurczaka nadziana suszonymi pomidorami, polana sosem bazyliowy – który to najbardziej rozpieścił moje podniebienie, z dodatkiem zapiekanych „kopytek”. U mnie wersja kurczaka dodatkowo z serem mozzarella i zapiekane ziemniaki. Poszperałam na blogach, w komentarzach, pokombinowałam i jest 🙂 pyszny kremowo-bazyliowy sos… i soczysty kurczaczek z dodatkiem suszonych pomidorów i mozzarellą.
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 kulka sera mozzarella
- suszone pomidory w zalewie
- sól, pieprz
- olej
Piersi z kurczaka przekroić na pół (bądź naciąć ostrym nożem w najgrubszej części tak aby powstały „kieszenie”), następnie delikatnie rozbić oraz przyprawić sola i pieprzem. Pomidory oraz mozzarellę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem – wymieszać. Na rozbite piersi rozsmarować powstały farsz, zwinąć w roladkę ewentualnie złożyć w pół oraz spiąć wykałaczkami. Wypełnione nadzieniem piersi posmarować olejem z zalewy pomidorów. (Przed pieczeniem roladki można obsmażyć z obu stron, dla pewności, że mięsko w środku nie będzie surowe).
Olejem z zalewy posmarować również naczynie, w którym będziemy zapiekać roladki. Piersi ułożyć w naczyniu i piec przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Sos bazyliowy:
- 1 duży pęczek bazylii lub 2 mniejsze
- 100 ml śmietany 30 %
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- sczypta cukru, sól, pieprz
Oderwać listki bazylii i włożyć do rondelka. Dodać śmietanę 30 i zagotować na małej mocy palnika. Zdjąć z ognia i zblendować. Doprawić solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać przepołowiony ząbek czosnku oraz śmietaną 18, następnie wymieszać i chwilę pogotować – przed podaniem wyjąć czosnek.
Nadziewane piersi polać sosem bazyliowym podać np. z zapiekanymi ziemniakami czy ryżem i ulubioną surówką.