Pizza a’la Damian
Dlaczego pizza a’la Damian – pewnie dlatego ze w ciągu tygodnia zrobił ją kilka razy i bardzo… ale to bardzo się nie zachwycał. Pizza wychodzi cieniutka, chrupiąca i jak dla mnie pyszna. U nas w wersji z: salami, mozzarellą, pieczarkami i papryczką chili – ufff było dość ostro.
Ciasto:
- 2 1/2 szkl. mąki
- 3 dkg drożdży
- 3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szkl. ciepłej wody (mas 40 st.)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiać, dodać oliwę i sól. DO 1/3 szkl. wody wsypać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki – rozrobić. Gdy rozczyn zacznie pracować dodać go do mąki i reszty wody. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie, uformować w kulę. Ciasto odstawić i przykryć ( nie musi bardzo urosnąć). Następnie krótko wyrobić i cienko rozwałkować.
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- pomidory w puszce
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli
Czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć go na oliwie. Dodać pomidory z puszki, sól oraz szczyptę cukru – gotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać oregano, miksować i doprawić ewentualnie według uznania.
Pozostałe składniki według gustu 🙂
Więcej zdjęć