Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lis 19, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Bardzo pyszne i sycące danie.  Trochę sporo czasu zajmuje przygotowanie go, ale podbije podniebienie nie jednego łasucha.

Gulasz:

  • ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego (wg uznania)
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 -15 dkg pieczarek
  • zielony groszek (pół puszki)
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • papryka ostra
  • pieprz
  • mąka
  • olej

Mięso pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące następnie podsmażyć na oleju (na rumiano ze wszystkich stron). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem.

Mięso przełożyć do garnka, do patelni wlać ok. pół szkl. wody, wypłukać tłuszcz i przelać do garnka z mięsem dodać cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową – gotować. Dodać paprykę pokrojona w paski, następnie pieczarki pokrojone w plasterki, razem gotować do miękkości pod przykryciem. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać pół puszki zielonego groszku, przecier pomidorowy i doprawić do smaku wg. uznania. Całość zagęścić mąką.

Placki ziemniaczane:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać jajka, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki z bu stron.

Placki przełożyć na talerz, polać gulaszem.

Smacznego 🙂

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.