Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 15, 2012 w Dania główne | 0 komentarzy

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Od dłuższego czasu z ust męża słyszałam: „zjadłbym pyzy, pyzy…pyzy” … wszędzie te pyzy. Jakoś nigdy w moim rodzinnym domu nie robiło się tego, więc czas spróbować. Pierwszy raz wyszły nie najgorsze, ale za drugim za to idealne (skromna jestem he he he) – mąż zadowolony i reszta rodzinki też najedzona ;). Nie zostało nic, jedynie puste talerze. Często po obiedzie zostają ziemniaki, a więc warto to wykorzystać.

A więc do dzieła! Gotujemy:

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg mąki
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • ok. łyżeczka soli

Farsz

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pól kostki rosołowej
  • bułka tarta
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól

Dodatkowo:

  • słonina lub boczek
  • cebula

Ziemniaki obrać i ugotować, przestudzone zmielić lub dobrze ubić, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, olej i wyrobić ciasto. Odstawić na ok 10-20 minut.

Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać czosnek i mięso mielone, usmażyć. Dodać kostkę rosołową (może być rozpuszczona w odrobinie wody), przyprawić aby było dość ostre – bądź według uznania 😉

Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nakładać na niego farsz, zlepić i uformować małe kulki i gotować w osolonej wodzie (od momentu wypłynięcia na wierzch kilka minut).

Słoninę podsmażyć aż będą rumiane skwarki, dodać cebulę i smażyć. Polać gorące pyzy. Pyzy można podać również z surówką, sosem pomidorowym lub grzybowym.

Rada: jeżeli chcemy, aby pyzy były gumiaste – do szklanki wody wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobić i dodać do gotującej się wody, następnie wkładać pyzy i gotować aż wypłyną wszystkie na wierzch.

Smacznego!

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.