Roladki schabowe z papryka, ogórkiem i serem
Co na obiad, może schabowy? Dla odmiany przyszły mi do głowy roladki nadziewane papryką, ogórkiem i serem żółtym. Zanim usmażyłam roladki, doprawione mięso marynowałam 2-3 godziny w lodówce. Nadziane farszem odstały kolejna godzinę w lodówce – może dlatego wyszły takie pyszne i aromatyczne. Fajnie przeszły smakiem papryki i ogórka.
- 4 plastry schabu
- 1 mała papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- 10-15 dkg sera żółtego
- pieprz, pieprz ziołowy, sól
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem i rozbijamy cienko każdy kotlet. Doprawiamy sola,pieprzem. Odstawić mięso do lodówki na minimum godzinę. Na każdy plaster schabu rozkładamy cienko pokrojona w paseczki paprykę i ogórka ,posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy (można sobie pomóc nitka lub wykałaczką) i panierujemy w jajku następnie bułce. Rozgrzewamy patelnie i dusimy na małym ogniu roladki z każdej strony ok 10 min. Następnie odkrywamy pokrywę patelni i podsmażamy na złoty kolor też z każdej strony.
Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Surówka:
- kiszona kapusta
- jabłko
- marchewka
- cebula
- cukier
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Kapustę opłukać, pokroić. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać olej i doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
Więcej zdjęć
- Przygotowanie
- Efekt końcowy
Nigdy nie obtaczam kotletów w mące. A sposób na zwartą panierkę to przed smażeniem kotlety obsuszyć.