Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia styczeń 15, 2013 w Dania główne | 1 komentarz

Roladki schabowe z papryka, ogórkiem i serem

Roladki schabowe z papryka, ogórkiem i serem

Co na obiad, może schabowy?  Dla odmiany przyszły mi do głowy roladki nadziewane papryką, ogórkiem i serem żółtym. Zanim usmażyłam roladki, doprawione mięso marynowałam 2-3 godziny w lodówce. Nadziane farszem odstały kolejna godzinę w lodówce – może dlatego wyszły takie pyszne i aromatyczne. Fajnie przeszły smakiem papryki i ogórka.

  • 4 plastry schabu
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Schab myjemy osuszamy ręcznikiem i rozbijamy cienko każdy kotlet. Doprawiamy sola,pieprzem. Odstawić mięso do lodówki na minimum godzinę. Na każdy plaster schabu rozkładamy cienko pokrojona w paseczki paprykę i ogórka ,posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy (można sobie pomóc nitka lub wykałaczką) i panierujemy w jajku następnie bułce. Rozgrzewamy patelnie i dusimy na małym ogniu roladki z każdej strony ok 10 min. Następnie odkrywamy pokrywę patelni i podsmażamy na złoty kolor też z każdej strony.

Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Surówka:

  • kiszona kapusta
  • jabłko
  • marchewka
  • cebula
  • cukier
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Kapustę opłukać, pokroić. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać olej i doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

Więcej zdjęć

1 Komentarz

  1. Nigdy nie obtaczam kotletów w mące. A sposób na zwartą panierkę to przed smażeniem kotlety obsuszyć.

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.