Marynowana tilapia
Ryba jako jedno z dań głównych podczas wigilii tym razem u mnie w nowej wersji – marynowana tilapia. Coś nowego, przepis dostałam od sąsiadki, ona od innej kobitki i takim to sposobem wypróbowałam i ja 🙂
- 1kg ryby tilapia
- mleko
- 2-3 cebule
- przyprawa Delikat czerwony Knorr
- 2 jaja
- bułka tarta
- mąka
Zalewa:
- 2 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. octu
- 1/2 szkl. oleju
- koncentrat pomidorowy 30%
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Rybę namoczyć w mleku, pozostawić na 2 godziny, następnie wypłukać w wodzie. Rybę obtoczyć w mące wymieszanej z delikatem (wsypać sporo przyprawy – tak aby mąka była czerwona), następnie w jajku i obtoczyć w bułce tartej, usmażyć.
Cebulę pokroić w piórka, nasolić i pozostawić na ok. pół godziny aby zmiękła. Wodę, olej i cukier zagotować z przyprawami. Zsunąć z ognia , dodać 1/2 szklanki oleju i koncentratu pomidorowy, zmieszać i gorącą zalewą zalać rybę.
Ryba najlepiej smakuje jak postoi dzień i nasiąknie zalewą. Życzę smacznego!