Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia sty 27, 2014 w Dania główne, Kapusta, Wieprzowina | 0 komentarzy

Schab zapiekany w kiszonej kapuście

Schab zapiekany w kiszonej kapuście

Kiedyś Damian miał okazję jeść schab zapiekany w kapuście i był zachwycony. Zaczęłam przeglądać przepisy na mięsa zapiekane w kapuście: żeberka, schab czy karkówkę. Wypróbowała i całkiem nieźle wyszło. Całkiem fajny pomysł na obiad, smaczny i sycący.

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 kg schabu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • olej
  • kminek mielony
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra – wedle uznania

Kapustę posiekać, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 30 minut, następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Następnie do boczku dodać kapustę i wszystko razem podsmażyć (2- 3 minuty).

Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, opruszyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojony w plasterki por – wrzucić do kapusty. Kapustę przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i cukrem (u mnie dodatkowo papryka słodka i ostra).

Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty, na nią ułożyć schab i przykryć pozostałą kapustą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez ok 50 – 60 minut. W razie gdyby kapusta przypiekała się za mocno pod koniec pieczenia przykryć pokrywą bądź folią aluminiową.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *