Schab zapiekany w kiszonej kapuście
Kiedyś Damian miał okazję jeść schab zapiekany w kapuście i był zachwycony. Zaczęłam przeglądać przepisy na mięsa zapiekane w kapuście: żeberka, schab czy karkówkę. Wypróbowała i całkiem nieźle wyszło. Całkiem fajny pomysł na obiad, smaczny i sycący.
- 50 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 kg schabu
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- olej
- kminek mielony
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra – wedle uznania
Kapustę posiekać, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok 30 minut, następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Następnie do boczku dodać kapustę i wszystko razem podsmażyć (2- 3 minuty).
Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, opruszyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu podsmażyć pokrojony w plasterki por – wrzucić do kapusty. Kapustę przyprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i cukrem (u mnie dodatkowo papryka słodka i ostra).
Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kapusty, na nią ułożyć schab i przykryć pozostałą kapustą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez ok 50 – 60 minut. W razie gdyby kapusta przypiekała się za mocno pod koniec pieczenia przykryć pokrywą bądź folią aluminiową.