Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Cze 2, 2011 w Dania główne | 0 komentarzy

Szaszłyki drobiowe z papryką

Szaszłyki drobiowe z papryką

W ostatnim czasie mój mąż jest na diecie, muszę kombinować co by mu dobrego i niezbyt kalorycznego przygotować do jedzenia. Sezon grillowy pełną parą i tak mi do głowy wpadł pomysł, że szaszłyki będą w sam raz i na grilla i do pieczenia w piekarniku. Oto moja kompozycja:

  • pierś z kurczaka (ilość wg uznania, ja robię zazwyczaj z 3 pojedynczych kawałków – wychodzi ok 10 szaszłyków)
  • pieczarki ok. 20 sztuk
  • papryka
  • 1-2 ziemniaki
  • cebula

W misce przygotować marynatę do kurczaka: ok. 50 ml oliwy + dowolne przyprawy (gyros, do kurczaka, szaszłyków,papryka czy też nawet ostatnio znalazłam nową przyprawę Knorr do kurczaka 2 w 1 “marynuje i przyprawia” – jest świetna ;)).

Pierś umyć, pokroić w kostki ok. 2 cm x 2 cm, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać ręką i pozostawić na kilka godzin. Między czasie przygotować warzywa, pieczarki przekroić na połówki w zależności od ich wielkości, paprykę i cebulę w paski, ziemniaka w plasterki. Jak kurczak pomoczy się, na wykałaczki do szaszłyków nabijamy po kolei na zmianę kurczak, pieczarka, ziemniak, papryka, cebula 🙂 Jeżeli szaszłyki będą pieczone w piekarniku, blaszkę wyłożyć folią aluminiową, piec w temp. 200 st. ok. 1 godzinę. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać startym serem zółtym. Są także przepyszne z grilla 😉

Smacznego !

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.