Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lis 8, 2012 w Dania główne | 2 komentarzy

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Tą zapiekanką podobno “dopieściłam podniebienie” mojego męża. Stwierdził, że jeszcze nigdy nie jadł czegoś równie dobrego – miło słyszeć z jego ust takie słowa. Uwielbiam gotować dla niego, a teraz i dla naszego synka – tacy moi osobiści krytycy kulinarni.

Czy ta zapiekanka jest na prawdę taka pyszna? Są różne gusta i różne podniebienia, ale na pewno nie raz jeszcze to danie zagości na naszym stole 🙂 Wydaje mi się, że ten smak zawdzięcza świeżej, pachnącej bazylii oraz dodatek czosnku.

  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1  cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • pół opakowania keczupu
  • 20-30 dkg sera żółtego
  • 1/2 opakowania makaronu rurki (25 dkg)
  • sól, pieprz
  • olej
  • oregano, bazylia

Pieczarki oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni doprawiając solą i pieprzem. Na osobnej patelni usmażyć kurczaka doprawiając solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce.

Do miseczki wlać przecier pomidorowy, keczup, dodać rozdrobniony czosnek oraz doprawić bazylią i oregano (ja użyłam świeże).

Na dnie żaroodpornego naczynia wysypać połowę makaronu, położyć mięso oraz pieczarki z cebulą (połowę), polać połową przygotowanego sosu i posypać startym żółtym serem, następnie położyć na wierzch drugą warstwę makaronu, mięsa oraz pieczarek i cebuli, polać resztą sosu i posypać startym serem.

Zapiekać około 10-15 minut (do roztopienia sera) w temperaturze około 180st C.

2 komentarze

  1. Hmm, na samo wspomnienie robię się głodny 😉 O tak żonko, dopieściłaś moje zmysły węchu i smaku. Czekam na kolejny raz…

  2. No moi mężczyźni też uwielbiają 🙂
    Daniel – masz za dobrze z Sylwią ! 😉 Pozdrawiam Monika Tomek Kacper

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.