Biszkopt
Biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 2-3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na koniec kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tarką. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.