Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia Lip 18, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt jasny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić  na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Biszkopt ciemny:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić  na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na koniec kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 minut.

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tarką. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

 

Dodaj odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.