Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia styczeń 15, 2014 w Desery | 0 komentarzy

Ciasteczka z kokosem

Ciasteczka z kokosem

Mama narobiła mi smaka na jakieś słodkości. Pod choinkę dostała książkę z przepisami i co trochę dzwoni i mówi, że upiekła to upiekła tamto… No i co – trzeba podwinąć rękawy, zaopatrzyć się w brakujące składniki i wypróbować te smakołyki. Ciasteczka są  pyszne, kruchutkie, rozpływające się w ustach…. mniam!

  • 3 niepełne szklanki mąki (1/2 kg)
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe
  • powidła lub marmolada

Mąkę posiekać z margaryną, żółtka roztrzepać z cukrem pudrem, dodać ocet, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka – połowę całych, drugą połowę z dziurką, te z dziurką maczać w roztrzepanym białku i w wiórkach kokosowych. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Po upieczeniu smarować powidłami i sklejać razem – jedno całe jedo z dziurką.

(U mnie część ciasteczek z kokosem część – te z dziurką bez,a to dlatego, że mąż nie lubi kokosu… ale obie werjse posmakowały mu – o dziwo te z kokosem też 🙂 )

Przepis pochodzi ze zbioru: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji (w oryginalnym przepisie składników jest 2 razy więcej, ja robię z połowy – wychodzi bardzo dużo ciasteczek).

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.