Menu stron
Menu kategorii

Dodane przez dnia styczeń 24, 2013 w Desery | 0 komentarzy

Ciastka Pieguski

Ciastka Pieguski

Ciastka Pieguski znane są chyba wszystkim, i pewnie większości smakują. Bardzo proste w wykonaniu, słodkie i kruche. W moim domu będą zapewne częstym gościem, zajadam się ja, mój mężulek a i Bartusiowi smakują. Można dowolnie kombinować z dodatkami, póki co wypróbowałam z czekoladą i orzechami. Na pewno dodam do niech jeszcze rodzynki, żurawinę czy białą czekoladę i gorzką. Polecam 🙂

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody (lub proszek do pieczenia)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 czekolada mleczna (może być gorzka)

Orzechy posiekać (dość grubo), czekoladę pokroić w kostkę.

Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Do masy dodać czekoladę i orzechy, wymieszać. Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach ok 4 cm,  kulki ciasta najlepiej  spłaszczyć na grubość ok 5 mm. Piec ok 15 minut w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Więcej zdjęć

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.